Selasa, 31 Julai 2007

My Baked Cheese Macaroni



Ini lah makaroni favourite Encik Beanie aka Mr Beanie
Ingat kan tak sedap, tapi encik ni kata memang best..
Bila aku bawak makan kat opis..opis mate kata memang best.
Whatever la tapi aku tak makan.
Aku suka buat tapi aku tak makan.
Sebab aku memang tak makan apa yang aku masak.

Resipi nak buat ni, aku rekacipta sendiri.
Nak buat makaroni ni ada tiga step.

1. Rebus - rebus makaroni sampai empuk.
2. Goreng - goreng makaroni dengan:
Tumis bawang besar + bawang putih cincang.
Then masukkan rempah kurma Adabi 60sen ( yang dicampurkan dgn sedikit air)
Bila naik bau masukkan kiub pati ayam 2 ketul, garam + gula skit
Pastu masukkan isi ayam yg dipotong kecik.
Bila ayam empuk, masukkan sayur yang dipotong kecik2 spt karot, capsicum,
cendawan butang dan apa yang rasa nak letak dalam tu.
Masukkan makaroni rebus td, gaul sampai rata.
Matikan api dapur.
Biarkan ia sejuk kejap.
Masukkan dalam mangkuk yang boleh masuk mikrowave/oven.
Peringatan: Jangan penyek2 atau tekan2.
Siram dengan teur ayam yang dipukul sehingga ia banjir. Biasanya separuh
plastik makaroni 7- 8 biji telur.

3. Bakar - bakar dalam oven atau mikrowave dan bila nak bakar, taburkan dulu grated cheese + oregano.

Pastu boleh makan.
Makaroni ni tak pedas langsung, sebab encik tersebut memang tak suka makan pedas.

4 ulasan:

modd berkata...

thanks for the recipe....

Ceera berkata...

wowwwwwww, nampak sdp... saya nak cuba lah. Tapi saya tak suka makaroni, huhu...

azrid berkata...

modd,
rempah kurna adabi ada ke kat sana?

ceera,
tq for visiting my blog.
Kalau tak suka makaroni, gantikan ngan pasta lain.

Jie berkata...

salam linda

ooo..sedapnya..sy suka la wat makaroni ni..mudah..cepat..dan sedap!

pinjam resepi ye..nnt kalo jadi sy bgtau..hehehehe