Jumaat, 31 Ogos 2007

Selasa, 28 Ogos 2007

Pusing-Pusing Bandar kT

Semalam Encik Beanie keluar lagi bersama dengan Puan Lucky serta kedua-dua orang AKS berjalan-jalan di bandar kT. Hujan renyai-renyai menyebabkan suasana sejuk, susana yang amat disukai oleh Encik Beanie.

Tanpa suatu rancangan yang khusus kami pergi ke Taman Shahbandar. Pada mulanya kami menjangka para peserta sambutan Hari Kebangsaan sedang berlatih, rupa-rupanya ada suatu majlis lain yang akan berlangsung.

Kerana itulah gadis ayu yang memberi senyuman manis ini memakai pakaian tradisional bersama dengan rakan-rakannya yang lain. (untuk pengetahuan semua Encik Beanie tidak meminta nombor telefon dia)

Kami bergerak menuju ke arah kumpulan yang sedang bermain alatan muzik tradisional ini.

Khadijah dan Khairina amat suka mendengar alunan muzik dari kumpulan tersebut sehinggakan Nina duduk betul-betul di hadapan alatan yang sedang dimainkan. Mungkin ada yang tertanya

"Anak siapalah yang tak pernah tengok benda alah ni sumer?"

Kalau ada yang tertanya sebegitu, maka jawapannya, anak Encik Beanie lee... memang dia orang tidak pernah pun melihat alatan tersebut atau persembahan menggunakan alatan tersebut secara dekat.

Sekarang ini persembahan sudah biasa dilihat fungsi-fungsi sesuatu aktiviti dikongsi oleh lelaki dan perempuan. Begitu juga dengan paluan gong (?) ini.

Tidak lama kemudian, tibalah para waibi yang berkenaan untuk melangsungkan majlis perasmian yang dirancangkan. Gadis ayu sebentar tadi keluar bersama rakan-rakannya membuat persembahan, walaupun ketika itu rintik-rintik hujan masih turun menimpa bumi (masuk ayat bunga-bungalah pulak...ish)

Kita rakyat jelata menonton dari belakang sahaja, sedangkan para pemimpin duduk di atas pentas, terlindung dari hujan yang menimpa... he he he... tak adalah, sebenarnya gambar di atas diambil ketika Encik Beanie berjalan di belakang pentas (kalau ada DSLR ada sudut yang lebih menarik sebenarnya, tapi tak ada...)

Apa sebenarnya yang dirasmikan petang ini?



Sebenarnya, ianya ialah majlis perasmian dan pelancaran perkhidmatan bas bandar kT. Tujuannya mungkin untuk memudahkan pergerakan pelancung yang datang sempena Tahun Melawat Terengganu 2008.

Hiasan bas cuba menerapkan ciri-ciri kesenian kerja tradisional terutama di bumbung bas serta di bahagian dindingnya.

Apa yang pasti ialah bas ini bukanlah untuk tujuan perjalanan jauh. Bayangkan sekiranya merehatkan punggung anda di atas kerusi di atas selama enam jam dari kT ke kL, untuk ke Kemaman pun rasanya tidak sanggup.

Walau apa pun ianya suatu inisiatif yang baik untuk meningkatkan mobiliti para pelancung yang akan datang ke kT, menghubungkan tempat-tempat yang menarik seperti Muzium Negeri di Losong serta Masjid Terapung di Kuala Ibai.

Apa yang yang lebih menarik ialah ianya percuma selama enam bulan.

Masa para waibi berkenaan sedang berucap Encik Beanie mula beransur-ansur dari majlis berkenaan. Ke mana tujuan seterusnya?

Mereka ke sini...

Rentetan dari climbathon pada hari sabtu, inilah dia kibaran Jalur Gemilang gergasi di atas Bukit Besar.

...

Ahad, 26 Ogos 2007

Kibaran Jalur Gemilang

Apa nak cerita hari ni, ek? Banyak jugak tetapi rasanya gambar-gambar berupaya menggantikan beribu-ribu perkataan. Jadi tengok ajelah gambar-gambar di bawah.

Matahari bersinar terang ketika keluarga Encik Beanie keluar walaupun ketika itu jam baru sahaja menunjukkan waktu itu sekitar 7.40 pagi. Khadijah ada kelas tambahan di sekolah.

Kolej Puan Lucky menganjurkan suatu majlis sempena menyambut hari Kemerdekaan Malaysia ke 50 ini. Encik Beanie terpaksa melupakan kegiatan kegemarannya iaitu menonton TV (pasal tu muka masam sikit...)

Selepas meletakkan Encik Mat di tempat yang dikhaskan untuknya maka kami keluar dan pergi ke tempat di mana sambutan itu dijalankan. Para peserta sambutan juga kelihatan telah bersiap-siap dengan melakukan senaman memanaskan badan...

...dengan masing-masing mempunyai cara tersendiri untuk melakukannya. Tiga dara pingitan di atas lebih cenderung melakukannya dengan lenggang-lengguk Mak Limah (jangan marah ya adik-adik)

Puan Lucky bersama dengan Nina terus sahaja ber'posing' bersama 'bunting' acara sambutan berkenaan sebagai kenangan.

Tidak beberapa lama kemudian para peserta dipanggil ke tempat permulaan 'climbathon' tersebut.

Memandangkan masih ada waktu terluang sebelum giliran mereka dilepaskan, peluang untuk merakamkan kenangan menyambut 50 tahun kemerdekaan Malaysia terus digunakan dengan sebaik-baiknya.

Climbathon ini melibatkan gabungan IPT-IPT di Terengganu termasuklah Universiti Malaysia Terengganu, Universiti Darul Iman Malaysia, Kolej Universiti TATI, TESDEC dan tidak lupa Kolej Yayasan Terengganu.

Selepas peserta lelaki dilepaskan tibalah giliran pelajar perempuan sekolah menengah. Mereka bermula dengan baik...

...dengan larian yang bersungguh-sungguh.

Agak jauh berbeza apabila pelajar perempuan peringkat universiti dan kolej dilepaskan. Walaupun bermula dengan penuh semangat...

...namun tak sampai 50 meter sudah ada yang berjalan kaki. Itu belum lagi disertai oleh para pensyarah wanita, mungkin perkhidmatan JPA-3 pagi itu akan menjadi lebih diperlukan.

Kita orang tidak naik mengikut peserta ke puncak Bukit Besar kecualilah kami berupaya 'terbang' sahaja ke atas. Memang kami mencuba tetapi tak naik-naik jugak, jadi kami menghabiskan masa di bawah sahaja sambil berkira-kira apa yang hendak dimakan sekejap lagi ketika sarapan pagi.

Matahari menyinar dengan teriknya, menjadikan keinginan kami untuk menikmati kedinginan Encik Mat semakin berkobar-kobar.

Betapa lengang jalan sehinggakan Encik Beanie boleh meniarap (kalau dia mahulah) di tengah-tengah jalan ketika hendak mengambil gambar ini.

Pihak Perpustakaan Awam Negeri Terengganu juga amat bersungguh dalam merayakan sambutan kemerdekaan ini dengan gambar pemimpin-pemimpin negara sejak negara mencapai kemerdekaan menghiasi ruang dindingnya.

Namun Encik Beanie tidak begitu berkenan dengan pembinaan mercu tanda (?) di persimpangan ini. Bukan kerana lokasinya tetapi dengan binaan itu sendiri.

Bunga Raya ialah bunga kebangsaan Malaysia. Namun Encik Beanie tidak pernah melihat pokok bunga raya tumbuh dengan melingkari batang pokok lain. Namun seni itu ialah sesuatu yang abstrak dan terbuka untuk interpretasi individu.

Encik Beanie merasakan binaan ini boleh menjadi suatu seni pembaziran wang rakyat yang tersohor...

Kelihatan dua-beranak berjalan membawa diri, jauh jugak Tasik Kenyir tu... kalau berjalan selaju 5km sejam, kira-kira setengah hari baru sampai ke sana, Puan Lucky... lupakan hajat awak tu...

Dengan rancangan ke Tasik Kenyit dibatalkan maka Encik Beanie memujuk Puan Lucky dengan mengajaknya berposing sakan di hadapan binaan yang pada interpretasi Encik Beanie sesuatu yang mudah, ringkas dan lebih beridentiti jika dibandingkan dengan binaan bunga raya tadi.

Seterusnya kami ke Pasar Tani yang terletak tidak jauh dari situ. Sebagaimana biasa berbagai hasil pertanian boleh ditemui di situ.

Dulu kalau hendak main ikan sekila (ikan laga di setengah tempat) apa yang perlu dilakukan ialah turun ke baroh di sebelah rumah dan selepas mengharung di dalamnya sambil menyelak-nyelak di sebalik padi yang sedang tumbuh maka dapatlah barang seekor dua.

Tapi sekarang baroh pun dah tak ada.

Nina mencuka sedikit apabila Encik Beanie memberitahu dia tidak boleh membeli ikan sekila tersebut.

Buah-buahan di gerai-gerai amat menyelerakan. Encik Beanie suka makan buah salak. Ianya amat sedap. Tetapi kali ini dia tidak membeli buah salak dalam gambar di atas.

Ketika sedang memfokus kepada Puan Lucky yang hendak membayar harga sayuran, Encik Beanie terperasan bahawa lelaki yang berdiri di sebelah Puan Lucky itu ialah kawannya dari sekolah rendah yang turut sama ke sekolah menengah yang sama, malah duduk di dorm yang sama.

Syed Shuhaimi kini bertugas sebagai salah seorang tenaga pengajar di sebuah sekolah di pekan Marang (good to see you, mate!)

Selepas buat jejak kasih mini Encik Beanie terus sahaja ke sebuah warung bersama dengan Puan Lucky dan Nina. Kali ini semangkuk nasi air menjadi mangsa kelaparan Encik Beanie dan Nina.

Sungguh sedap menikamti nasi air berkenaan bersama dengan segelas kopi-o

Sementara itu Puan Lucky menikmati makanan nostalgianya: cakoi yang sering menjadi santapan utamanya ketika berada di sebuah sekolah tersohor di Klang.

Sebaik sahaja sampai di rumah, dengan tetiba telefon Encik Beanie berbunyi dan suara di hujung talian berkenaan menjemput beliau ke rumahnya sempena majlis perkahwinannya tengah hari itu.

Jemputan ke majlis dibuat pada hari yang sama. Seolah-olah tidak sudi untuk meminta Encik Beanie hadir ke sana.

Tetapi mungkin juga dia baru sahaja mendapat kebenaran suaminya untuk menjemput Encik Beanie yang merupakan orang yang telah melukakan hatinya dahulu.

Walaupun jemputan dibuat pada hari yang sama, namun Encik Beanie tetap hadir. Yang keruh hendaklah dibuang, kita ambil yang jernih sebagai permulaan baru.

HA! HA! HA!

Sesiapa yang percaya dengan ayat-ayat drama swasta di atas, Encik Beanie memohon maaf (tetapi akan terus sahaja gelak kat orang tuh).

Tahniah buat Shauddin yang akhirnya berjaya mengakhiri zaman bujangnya bersama dengan gadis Raub yang comel-lote ini, semoga produksi engkau berdua berjalan dengan lancar di atas pentas dunia ini... chewah!

Perhatian: Tangan Shauddin tidak cacat, itu ialah posisi kegemarannya. Harap maklum.

.....

Sabtu, 25 Ogos 2007

Are you expecting?

Hu...hu...hu...
Itulah soalan pertama dari seorang kawan lama...
Kawan zaman belajar dulu...kat Kedah dulu..

Cuba teka yang mana satu aku?

Dia & familynye datang bercuti kat Terengganu...

"Tak la...perut aku ni...
Banyak sangat gelembung sana sini.."
He he he..

Dia bukan orang pertama tanya soalan tu..
Maybe orang ke seploh kut...

Memang aku la aku terlebih menggelembung sekarang..
Dari 48kg naik 63 kg...
Nak kata terlebih makan, idak ler..
Encik Beanie kata malas exercise...
Memang betul kut..


AKS#1

AKS #2

Tapi dr zaman dulu aku malas exercise..
Kalo rajin pun aku turun padang training seni mempertahankan diri...
Tak pun aku cycling..
Kalu tak ramei orang, aku swiming..
Itu dulu la...
Sekarang ala2 bz gitu..
Cepat penat la..balik nak masak lagi...
Nak basuh kain lagi.. (Encik Beanie sebenonye yg buat..)

Sekarang dah beranak pinak ni..
Aku rasa tido aktiviti paling best didunia...
Walopun masa bujang dulu..tido selalu ditangga teratas..
Dan aku rasa akan berada ditangga teratas sokmo...

Banyak kali dah aku berazam..
Nak exercise..kurangkan makan..

Tapi makan memang bessttt

Ambik ubat sket2 ...biar kurus skett..
Tapi tak jadila..tak de disiplin...
Akhirnya aku terpaksa menelan kata2 orang yang kurang sedap didengor tu...
"are u expecting?"
Hu..hu..hu...

Khamis, 23 Ogos 2007

Betul ke?

Citer sedih di petang khamis

Hari ni aku bawak la 2 minah ku itu
dan 3 orang cousin dia orang pegi Public Lib.
Aku tinggalkan mereka-mereka itu kat Pub Lib
Then aku masuk opis jap
Ambik apa yang patut sebab esok cuti

Lepas lunch dengan bebudak ini,
Dan antor cousin2 diaorang ke rumah atuk mereka.
Aku bawak 2 minah ku ini pergi sebuah kedai yang dah lama aku janji
Anak sulung aku macam biasa
Tambah koleksi sticker

Nina, anak kedua aku mintak jam pasir..
Ok la harga pun murah jer..RM1.90
Tiba masa nak membayo, Nina tukar pikiran
Rupanya ternampak sayap butterfly yang besar..
Dia mintak aku belikan
Harga?
Murah aje..RM6.90 jer..
Tapi aku malas nak beli sebab dah melambak2 mainan dia
Dah tak tau nak simpan tang mana...
Dia merajuk tapi mintak aku belikan jugak jam pasir itu..

Sampai rumah, ketika aku, kakaknya, daddynya dan Nina makan gorpis..
Nina tanya Daddy nya

"Betul ke ini ibu saya?"

Daddy nya mungkin tak dengar,
Dia tanya lagi

"Betul ke ini ibu saya?"
"Dok tahu, tanya daddy, daddy ambik kat ne ibu ni" aku jawab
"Bak pe, Nina ingat ada ibu lain ke?" daddynya tanya dia balik
"Ye"
"Bak pe?"
"Sebab ibu ni tak dok duit"

Maka aku pun menitiskan air mata...waaaaaaaaaa...

Selasa, 21 Ogos 2007

Apa apa je la..

Busy busy busy...
Banyak sangat mende nak kena buat...

Kat opis, nak kena siapkan portfolio..
4 bijik fail lak tu..
Nasib baik nak kena update jer...
Siap 3 last week, satu lagi aku buat dhekk je..
Then pagi Ahad kelmarin baru ku antor fail yang sepatut aku anto tu..
Ok je tak de problem...aku tahu ramai lagi yang lebih tak efisien dari aku ni..

Tapi pagi tadi..hot gak kejap..
Ada ke bleh komen fail aku tak de tarikh quiz & test ..
Cek elok2 la bro...kang I dah letak kat lesson plan..
Cari mamat yang cek fail aku..cuti lak dia...ish..ish...

Chapter 1 tesis tak siap2 lagi
Janji ngan supervisor ahad jugak...
Dah la duk pulun baca artikel lagi...
Mau muntah berdarah akak...
Masa idea tengah mencurah-curah..
Banyak la plak gangguan...
Yang menyebabkan aku meyumpah2 dalam ati
Sesaje jer aku dapat dosa kering...

Kekadang bukan apa..
Boleh tak jangan kacau orang..
Kalau kita tak pernah berada di tempat seseorang itu...
Ini tak sesedap ati jer buat remarks...
(Sori ...sesekali meluahkan perasaan)

Nasib baik la Encik Beanie aku ni ada...
Teng kiu yang tolong dengar apa yang hot dalam ati saya ari tu...
But.. the most important thing is tolong betulkan Bahasa Omputih saya tu..
Also tolong tambah isi kandungan dalam tu...
Teng kiu lagi kerna tolong selesaikan bab kain-main ari tu...
I luv U cup cup...

Tapi paling best nak menterteramkan konflik jiwa raga ialah memasak..
Betullah kata nko Modd,
Satu saat kita terasa berada di atas puncak gunung
Kemudian kita terasa daif, kerdil dan hina...
Betullah, masa aku nak start buat Chapter 1
Bukan main semangat lagi
Then masa tengah buat tu..baru kusedari banyaknye benda tak cukup fakta...
Tu lum bab komen dari supervisor lagi..

Aku masak apa?
He..he..
Nasi Arab dan Ayam Tandori

Banyak giler lak tu..
Hampir suku masuk tong sampah...membazir betul

Satu lagi aksi yang menyakitkan kepala....
Sapa makan McD letak atas printer?????????????