Sabtu, 12 April 2008

Tiada Muka

Tiada muka tu apa?

Tiada muka tu...
Tak payah bayar deposit kalau nak beli kereta...

Deposit tu apa?

Deposit tu duit pendahuluan...bla bla bla.....

Tak paham la ibu....

Tiada muka tu apa?

Tiada muka tu ialah duit yg perlu kita bayar masa nak beli kereta...
Duit muka ialah duit pendahuluan atau deposit...

Doh ibu kata kena bayar kat bank tu...?


Kalo kita beli keta RM80 000, bayar duit muka ....bla bla..bla...

Car price RM80000
Deposit (15%) RM12000
Loan RM68000
If interest rate 3.3% per annum;

Loan period 5 years, installment RM1320

Loan period 6 years installment RM1131

Loan period 7 years installment RM997


Installment tu mende plok?

Installment tu lah yg kena pergi bayar kat bank setiap bulan...

Dok paham la ibu nih...


Perlu ke saya beritahu semua ini kepada seorang kanak-kanak berusia 7 tahun....



Kedai kereta ini lah yg membuatkan saya tak dapat menjawab soalan Nina...
Walaupun saya hampir setiap hari saya menjawab soalan student saya...

9 ulasan:

Akinogal berkata...

See Please Here

mad redo1 berkata...

sibuk betul akinogal nih...

azrid berkata...

akinogal tu pminat saya..
hikss

Ceera berkata...

hahaha... susahnye kalau ada anak banyak tanya nie...

flinty.farah berkata...

hahahaha... sian nina dok paham.
tapi kalu saye pun macam susoh je nok jawab soalan tu. budok kecik pas tanye tanye lagi, pas tanye tanye lagi.. adoi.. hahaha

azrid berkata...

ceera,
dah le anak byk tanya..mak plak tak reti nak jwb...

farah,
ye ah...susoh nok explain bile ikut level budok kecik

Lily.Lulu. berkata...

sabo jek la kedai mcm nih . tulis tiada muka ...

apo la ...

modd berkata...

hahaha...

NO FACE...aci ke??

suruh adik masuk kelas far 200 belajar hire purchase...

kalu guna banner yg printed tu, nak tulis TIADA MUKA, boleh la dimaafkan kot2 nak kurangkan kos printing...

tapi ni tulis tangan, takleh ke tambah sikit...tiada bayaran muka ke....apa ra...

azrid berkata...

modd,
kalu Nina nak amik far 200 kena amik 150, 100 dulu.
Lagi byk soklan, mende pulok 'depreciation'nih by?