Ahad, 30 Mac 2008

Cabaran Mak Anak Dara

Mak Anak Dara?

Title untuk saya yang ada dua orang anak pompuan...
Tak disangka..
Seawal ini cabaran datang bila ada anak pompuan
Walaupun masih kanak2....

Hari cuti baru2 ini...
Lepas solat jumaat...
Saya berhadapan dengan situasi
Seperti saya mempunyai anak gadis..
Sign of aging?

Walhal Berg, anakanda saya yang pertama itu baru darjah lima
Dengan kata lain baru nak masuk umur sebelas tahun...

Sedang saya dan Encik Beanie berehat2 kat depan tv...
Saya terdengar ada orang memanggil Berg..
Dengan panggilan Ainnur...
Lebih dikenali sbg Ainnur di sekolah

Bila saya jenguk keluar..
Tak de orang pun...
Tapi bunyi orang melaung nama Ainnur agak kuat....

Lama saya peratikan dari tingkap
Ropa2nyer 2 orang budak lelaki bersembunyi
Kat tepi pintu pagar....

Bila bbudak laki itu memanggilnya lagi...
Nina dengan selambanyer pergi ke pintu..
Dan bertanya...
"Awak..cari Ainnur ke?"

Nina dgn segera memanggil kakaknya
Dan memberitahu..
Kawan kakak nak jumpa...
Masa itu Berg ada didalam bilik komputer...

Dia keluar menjenguk...
Dengan suara yg agak marah...
Dia menyatakan tidak kenal bbudak itu...
Dan berlari masuk ke bilik...

Oleh kerana laungan dari budak itu..
Membuatkan saya kurang selesa..
Saya menyuruh Encik Beanie yg sedang berbaring kat depan tv
Menyelesaikan masalah itu...

Tapi Encik Beanie sgt positif..
"kalo nak jumpa..bg salam elok2..."
"datang jumpe kalo ada hal"

Errkkk??
Biar betol awak?

Tapi budak ini agaknyer tak pandai atau tak cukup diajar...

Membaling batu ke arah pintu rumah...

Ini gambar dari tingkap...
sempat gak amik..kut2 jd kes polis..

Tengah kutip batu
Nak baling kat pintu rumah


Encik Beanie melangkah keluar..terus jadi marah...
Dan dgn suara seperti halilintar...
Dia melontarkan suaranyer keluar...memarahi budak2 tersebut...
Maka bertempiaran lah lari budak2 itu....

Selepas itu..
Kami tanya Berg...

"Berg kenal budak tadi?"

"Kenal, kawan Berg kata dia suka kat Berg.."

"Kelas sama ke?"

"Dok...dia kelas dok pandai, kelas last sekali..."
" Dia sokmo ganggu Berg"

"Doh Berg layan ke?"

"Dok eh...wat mende layan orang gitu..."

"Dok soh layan la...."

Patutkah saya risau bermula dari sekarang?

16 ulasan:

JoJosho berkata...

See please here

modd berkata...

kuikuikui....

anak dara muka cam drew barrymore dek pung....kekekeke....

Umi Mia berkata...

hahaha...nampak gayanya dah kena jaga2 dah tu kak linda ooii..inilah perkara yg paling saya risaukan dengan anak ppn....takut gak terikut perangai mak dia masa muda2....adush....sy tengok dululah camner akak ngan abg mad handle....tengok contoh2 yg ada dulu...hahaha

Ceera berkata...

ye, memang harus risau.. pasnie, kena selalu borak2 ngan anak2 dara akak tu, tanya perihal di sekolah...

Lily.Lulu. berkata...

hoh ganeh laa anak muda lelaki zaman sekarang ..

siap baling batu lagi ...

modd berkata...

pasai tu member italy saya kata...dia nak son, tak nak daughter. kalu dia dapat daughter...dia nak kurung dlm rumah (ala2 fairy tale plak)....hahahahaha.....

kekeke...kot2 pok duan masa kecik wahi ngorat gok tu....wahahahaha...

mad redo1 berkata...

modd - sungguhlah kurang sopan membuat hipotesis sedemikian rupa... hehehe...

azrid berkata...

modd,
kalo anak mcm drew berrymore, mok dia agak2nyer ada dok mcm cindy crawford? hikss...

umimia,
tu yg akak risau...ko pun dah tau camne abg mad handle..

azrid berkata...

ceera,
selalu sgt borak psl kwn2 kat skolah dia tu..tp bab budak laki ni,tak sangka plak sampai siyes gitu...

lily,
ye ar ganas sungguh...agak2 nyer budak tu tgk video rampas bas ms pilihanraya ari tu kut...

azrid berkata...

modd,
tak leh nak simpan anak dara tu dlm umah..sbb mak bapaknyer suka merayao siang mlm...

awak,
adakah hipotesis modd itu benar?

Zana Sadri berkata...

hehe..lawak gak kes gini. tapi sebagai parent, mmg la kena riso. anak buah zana (belah hubby) dah darjah 6 tahun nie. tapi dr last year ada dak lelaki duk kacau dia kat skolah. kesian ... dah la dia nmpk ganas kat skolah.. pun..masih ada dak lelaki minat ke dia. sungguh menggerunkan.tp, yg bagusnya, anak buah nie ada blajar tae kwan do. harap2 pelajaran dia tu boleh la membantu kala terdesak.

azrid berkata...

anakanda sy tu ada gak blajo tae kwan do..tp sekerat jalan..
sampai bluebelt jer...
mtk2 bleh guna lg lah kalo terdesak..

Arin berkata...

aiyooo..anak dara saya yang baru 18 bulan nih..kalau gie kedai ( esp kedai mamak ) akan menegur / melambai balik kalau mamak2 tuh dok main hihi ngn dia..dah besar cemana le ek..

azrid berkata...

arin,

awas! mamak lg bahaya...
baik ko stop pg kedai tu...

flinty.farah berkata...

chesss
sungguh kurang sopan budak lelaki itu. sgt tidak gentleboy (belum akhil baligh lagi neh.. dokleh letok gentleman. haha)

azrid berkata...

farah,
dok tau la dr mana asal budok tu...
mmg kureng sungguh