Khamis, 4 Oktober 2007

Akak yang malang

Since dah masuk malam ke sepuluh terakhir Ramadhan ni
Maka akak pun bergagah le skit pergi masjid
Sembahyang terawih kat masjid..

Tapi malam ni agak malang la..
Mungkin cubaan yang ingin menguji darjah kesabaran akak ini..
Sudah le lambat sampai kat masjid Al Taqwa..
On the way nak pergi masjid..terbatallah pulak wudhuk..
Sejadah pun tertinggal la pulak..

Sampai kat masjid, tuk bilal dah iqamah dah...
So terkedek2 la akak ni bersama minah2 akak tu menaiki tangga masjid.
Udah le nak cepat, ambik wudhuk, si Nina pulak sibuk jugak nak berwudhuk
Lagi la lambat..

Tup2 akak tertinggal la satu rakaat drp tuk imam
Tak pe la..memang salah akak pun..

Tapi yang akak geram sangat ni..
Dengan sorang budak laki, mak dia bawak bersama2 maid indon..
Kebetulan kosong kat sebelah maid indon itu, akak pun mencelah lah solat isyak kat situ..
Tengah2 khusyuk solat..budak laki tu duk main depan maid dia yg tgh solat..
Akak punya la tension ms tu...akak tak tau dah apa yang akak baca ms tu..
Budak laki2 tu asyik duk main celah akak dgn maid dia...
Hihhh geram sungguh aku!!!!!

Tetiba tgh sujud rakat ke brp ntah nyer..
Budak laki2 tu jatuh atas kepala akuuuu....
Bengang giler akak dibuatnyer..udah ler kepala aku sakit..
Kalo ikutkan ati mau aku..tonyoh jer budak tu...
Tapi akak teringat akak ni tgh solat...
So dalam ati akak istighfar banyak2...
Geram tak tau le nak citer...
Memang solat isyak akak tadi penuh dgn kegeraman...

Lepas solat, cepat2 maid indon tu bawak budak tu ke belakang...
Akak ingat lepas abis solat akak nak cakap la sikit ngan maid indon tu...
Ajar sikit budak tu..tak baik main depan orang tgh solat..
Bukannyer budak kecik budak dah besar agak2 umur 4 thn rasanyer..

Tu masa solat isyak.
Then masa terawih, akak pun try la nak mencelah mana2 saf yang kosong..
Ada la satu tempat kosong..tapi tak de sejadah..
Tak pe lah..inikan masjid..dah ada karpet pun...
Bumi Allah ni mana2 pun bleh solat ye tak?

Tapi yang sedihnyer..dalam saf tu akak sorang jer tak bersejadah..
Sujud berlapikkan karpet la..
Orang sebelah kanan tu memang dah share dgn orang sebelah dia..
Tapi yang akak kesalkan orang sebelah kiri akak..
Udah le sejadah besar dan agak cantik la..
Tak de ler nak bentangkan memanjang utk akak ni sujud atas tu skali...
Iskh..iskh..iskhh..
Akak cuba tenangkan ati ..
Tapi yang dah dahsyatnyer..minah tu siap pandang lagi kat aku ni..
Seolah2 aku ni macam tak de hidung...
Walhal nyer aku tak de sejadah ajer...
Udah le dia tak nak rapat dengan aku...
So saf akak tu seolah2 terputus antara akak dan minah tu...
Akak tau ler sejadah dia cantik..
Kalo tak nak bagi aku tumpang..tak pe..
Tapi jgn la sampai putus saf...

AKak rasa bab2 share sejadah ni memang parah ler
Kalo sejadah mereka sedepa lebarnyer pun..
Jarang yang nak berkongsi..
Duduk la solat sorang2 kat situ sampai terputus saf...

Agaknyer..design sejadah sekarang yang patut dipersalahkan

12 ulasan:

RedWGG berkata...

sabar kak..
dugaan nama nye..

bdk2 4 taun kalu rasa mcm lebih kearah main..toksah la bwk g masjid..
takyah nak tunjuk kan org sgt yg depa tuh bwk anak g masjid tapi abis nye main jer. kan ker mengangu org ..uish..

tak patut org tuh..tak share..eiii..keji tol..penat jer g solat terawih..

Red Mummy berkata...

kalo kat masji umah aku, abah aku le yg tukang halau budak2 ni, buat bisingggg main polis entry lam masjid x ke hauk dibuatnya

pastu kan...wpun aku rugged tp aku biasa gak lah buat jemaah kat masjid ni dulu specially zmn anak dara. bila dah beranak pinak pi kang sapa lak nak jg anak2 aku.

so kan..aku masih lg waras utk share2 sejadah.

sungguh kan..saitan kat sana kena kurung tp dia dok sibuk2 buat dengki kedekut.

Umi Mia berkata...

Tak patut sungguh lah cam tu...ishk ishk ishk....tak rendah hati langsung saudari kita tu yer...apalah yang memeberatkan hati dia tu sampai tak nak share sejadah...kesian sungguh kat manusia yang macam tu....takperlah akak...jangan kita buat benda yg sama kat dia udah...

Lily.Lulu. berkata...

alahai sian akak ... sabau kak, sabau. dengan terbatal wudhuk lagi .. nak cari tempat sembahyang lagi ..

pompuan tuh kemut la kak, patut share la ngan akak kan ..

takpe .. nnt akak beli sejadah banyak2 . akak sedekah kat masjid tuh ye kak ...

jgn marah2 kak ..

azrid berkata...

redWGG,
tu la psl, kalo nak bwk anak suh la budak tu duk blkg kan?
psl sjdh tu, akak tak tau ler, akak yg penat ker dia yg penat
sebab ati akak ala2 bengkek jgk

red,
mmg bbudak ni suker benor main polis sentri..
akak ni baru thn lps dpt turun masjid..sbb anak2 aku br reti bbudi bhs dlm masjid..

azrid berkata...

umi mia,
dlm dunia ni mcm jenis kedeku ada kan?

lily,
agaknyer ari tu akak byk sgt buat dosa kut..
so Allah bayo cash mlm nyer

Ceera berkata...

alahai kak, sampai cam2 sekali. Sabar ye... kat masjid ni kena sabar, =P
Tapi agak keji la jugakkan sebab taknak share sejadah. Erm.. siap putus saf yang tak boleh blah tu... tak buleh nak cakap apa la, sabar ajer la...

azrid berkata...

Mmg ler bulan2 posa kena byk sabar
Kena sabo siang mlm kan..

Lapa berkata...

I didn't understod a word.
sorry.
eh. eh.

mad redo1 berkata...

Dear lapa,

Obrigado visitando nosso blog, FYI que se escreve no malay. Você é dado boas-vindas para visitar meu blog inglês em http://pekebende.blogspot.com/

Zana Sadri berkata...

aduh... kat sana pun ada jugak org peel gitu ek kak? klau takmo share sejadah sampai putus saf tu takde maknanyer dia berjemaah.
Zaman takde anak rajin gak la teraweh n jemaah. dah ada anak nie rindu nyer nak buat tu sume tapi... anak tu sape plak nak tgkkan. huhu.. sedang solat biasa nie pun dia duk lintas hormat klau abah dia tak de. iskh iskh iskh..
cemane ek pahala n hati org yg solat gitu ek kak?

azrid berkata...

zana,
tak pe kut...
org arab pun solat sambil dukung anak.