Isnin, 3 Januari 2011

Tahun Baru, Sekolah Baru

Rentetan kemenangan pasukan Malaysia dalam Piala AFF Suzuki 2010 baru-baru ini telah menyaksikan rakyat Malaysia diberi 'bonus' dalam bentuk cuti umum pada hari Jumaat, 31-12-2010.

Tetapi pada hari tersebut warga Terengganu sudah pun berhujung minggu. Lantas untuk membolehkan semua rakyat Malaysia termasuk juga yang berada di Terengganu, Perlis dan Kelantan mendapat menikmati habuan Harimau Malaya, maka cuti tersebut dibawa kepada hari Ahad, 02-01-2011.

Ianya sekaligus menganjak permulaan hari bersekolah kepada hari berikutnya, di mana buat kali pertama dalam masa beberapa tahun hari pertama persekolahan di seluruh negara bermula pada hari yang sama.

Lantas Puteri Bongsu Puan Lucky dan Encik Beanie turut memulakan hari pertamanya di suasana baru Sekolah Menengah Agama Sheikh Abdul Malek (SHAMS) lewat sehari dari yang dijadualkan.


Selepas menghantar AKS#2 di sekolahnya pada jam 6.50 pagi (Rasa seperti di Lembah Kelang pulak) Encik Beanie memandu Che Mat di jalanraya yang masih lagi belum sibuk. Tetapi sebaik sahaja menghampiri kawasan sekolah, kenderaan mulai banyak.


Dengan sebuah sekolah rendah berjiran dengan SHAMS maka kami berdua tidak hairan dengan keadaan tersebut. Sudah pasti ramai ibubapa turut sama menghantar anak-anak mereka yang berada di Tahun Satu di sekolah berkenaan lantas menyaksikan bilangan kenderaan yang banyak itu.


Proses pendaftaran mudah dengan Penolong Kanan Hal Ehwal Murid SHAMS, Ustaz Rosli banyak membantu. Ianya menyaksikan Puan Lucky dan Encik Beanie meninggalkan perkarangan sekolah tersebut sebelum perhimpunan pagi bermula.

Selepas setahun yang 'traumatik' di SMAAZA buat Puteri Bongsu mereka, maka Puan Lucky dan Encik Beanie berharap agar suasana di sekolah baru ini lebih sesuai dengan Berg dan menamatkan segala permasalahan dan rungutan yang sering ditimbulkan ketika berada di sekolah lamanya itu.

Mudah-mudahan begitulah kehendakNYA jua.


...

Tiada ulasan: