Isnin, 19 Januari 2009

Tak berdaya...

Last week...Wed...
Bangun pagi..saya rasa pening yg amat..
Agaknya sbb tidur lambat menyiapkan soalan tutorial utk kelas tghari nanti...
Saya cuba untuk bangun tapi tak berdaya..
Then saya ambik keputusan nak MC ari ni...
Ketidakberdayaan saya makin teruk hingga tghari..
Saya tak makan apa2 sejak dari pagi..
Tekak saya terasa sakit..hingus mula meleleh..
Kepala berdenyut2...

Kemudian Encik Beanie membawa saya ke klinik..
Menurut doktor..
Tekanan darah saya sgt rendah, Hb pun sgt rendah, ada severe fever dan selsema..
Bila dr check kandungan saya, dia mintak saya ke bilik air utk urine test..
Kencing kotor katanya..
Patutla selalu sakit bwh perut dan pinggang...

Dan dr pun prescribe perlbagai ubat;
ubat demam,
selsema,
sakit kerongkong,
liquid utk lawas kencing &
antibiotik...
Banyak benor nak kena makan..
Ubat yg sedia ada utk tambah darah pun dr suruh continue...
Dan juga MC utk 2 hari..

Mlm tu saya rasa sejuk yg amat..
Badan saya pula panas semacam..
Encik Beanie cukup risau..
Bahaya utk baby katanya..
Dia berusaha keras membasahkan badan saya
Terutamanya bhg perut dgn tuala basah
Bila tuala kering...Encik Beanie cepat2 rendamkan dgn air..
Kesian dia..tak tidur mlm menjaga saya...

Esoknya Khamis...
Demam saya tak jugak kebah..
Badan saya makin lemah..
Encik Beanie masih berusaha menyejukkan badan saya yg panas dgn tuala basah..
Satu hari suntuk saya hanya makan sekeping roti coklat..
Itupun puas dipujuk...
Saya hanya terbaring sepanjang hari...

Jumaat...
Bonda menelefon utk mengajak kami sefamily lunch kat rumahnya...
Sebelum solat jumaat
Encik Beanie menghantar saya dan AKS berdua ke sana...
Apa yg makan?
Hanya sesudu nasi dan sedikit sayur lemak..
Padahal saya cukup suka dgn sayur lemak..
Malam itu saya mintak izin dgn Encik Beanie utk bermalam di sana..
Beliau setuju...
Elok jugak utk berubah angin...

Sabtu...
Demam saya dah sembuh..
Tapi badan saya masih tak berdaya..
Saya perlu dipapah utk ke bilik air..
Kepala saya terasa berdenyut2...
Dan terasa terawang2...
Saya hanya makan sesudu nasi dan sebiji fishball...
Langsung tiada selera...
Petang tu Encik Beanie datang menjemput utk pulang ke rumah..

Ahad..
Saya rasa macam dah ok sikit...
Saya bangun jam 5.30 pagi untuk menggosok pakaian sekolah AKS
Terasa lemah utk ke tempat kerja...
Tapi saya gagahkan jua..
Encik Beanie sarankan agar berehat dirumah...
Tapi saya berdegil..
Tiba di opis..
Alahai bersepah nya meja saya..
Dek kerana kerja pemasangan air cond baru..
Lgsg tak boleh buat apa...
Dan badan saya terasa semakin lemah...
Kelas jam 8.00 terpaksa saya batalkan kerana
saya tak berdaya utk berdiri dan memanjat tangga utk ke kelas...


nak sambung lagi...
tapi tak tahu bila...

...

2 ulasan:

Superman Giler!!! berkata...

helo,nice cool blog dude,anyway sye nak jemput anda ke blog saya ni di http://sabtu-day.blogspot.com ..erm jgn lupe linkkan blog ini yer,thank n bye

Zana S berkata...

take care kak. nak ujung2 udah macam baru2 pregnant pulak ek??? :)