Isnin, 15 Disember 2008

Makan-Makan di kT

Entri hari ini akan berkisar tentang suatu kegemaran Puan Lucky dan Encik Beanie.

Apa lagi kalau bukan makan-makan(tajuk kat atas pun dah tahu...)

Hari itu Encik Beanie mencuba D'Ganu Cafe buat pertama kali secara solo. Kali ini dia ditemani oleh Puan Lucky pula. Tetapi disebabkan dia sudah menikmati makan tengahari maka dia hanya memesan minuman sahaja.

Kalau hari itu Encik Beanie memesan cafe latte, kali ini moodnya lebih kepada 'dangdut' lantas minuman yang dipesan ialah kopi tarik dangdut sementara Puan Lucky memesan Vanilla Cappucino.

Untuk mengisi perut Encik Beanie memesan sepinggan mee goreng.

Sebagaimana biasa, kritikan Puan Lucky lebih pedas tetapi ianya tidak dinafikan oleh Encik Beanie. Tanpa pergi lebih mendalam, rumusan yang boleh dibuat ialah lebih baik sekiranya memesan minuman tempatan sahaja sahaja seperti kopi tarik dangdut.

Kemungkinan untuk berasa hampa amat tinggi sekiranya anda memesan minuman seperti latte dan blended mocha dan berharap ianya hampir sama dengan apa yang diperolehi dari Starbucks dan Coffee Bean.

Mungkin ianya dipengaruhi oleh faktor penggunaan biji kopi tempatan yang lebih sesuai untuk minuman tempatan.

Disebabkan faktor itu Encik Beanie terpaksa menghabiskan minuman Puan Lucky.

Suatu hari yang lain pula kami pergi ke sebuah gerai yang terletak di Kuala Ibai untuk bersarapan. Ianya berhadapan dengan Pusat Budaya dan sekiranya memandu ke arah Bandaraya kT, hanya beberapa meter selepas Gerai Keropok 007.

Encik Beanie suka dengan laksam (yang dipesan tanpa ulam tetapi lebih belacan dan lada) tetapi ianya hanya ada pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja. Puan Lucky tidak menghadapi masalah dengan nasi kerabunya.

Sebagai ganti Encik Beanie memesan roti telur dan didapati ianya dibuat secara tampal atau dulu lebih dikenali dengan nama 'Roti Telur Tepek'. Ianya membawa Encik Beanie mengimbau kembali ke waktu dia berada di ITM Dungun.

Sebagaimana wanita mengandung yang lain, Puan Lucky tidak terlepas dari mengidam untuk makan suatu hidangan dengan secara tiba-tiba.

Suatu malam itu, secara tiba-tiba Puan Lucky mengidam untuk menikmati ayam goreng KFC. Maka kami pergi ke outlet terbaru KFC di kT yang terletak di Kompleks Perniagaan Paya Keladi berhampiran dengan Stesen Bas Bandaraya Kuala Terengganu.

Dan semalam kami pergi pula ke Restoran Chilada yang terletak di Jalan Bukit Kecil. Mungkin disebabkan ingin mencuba sesuatu yang baru Encik Beanie memesan Nasi Goreng Belacan.

Sekiranya anda tersangat lapar dan ingin makan dengan segera, dinasihatkan agar tidak ke sini kerana dari dulu lagi purata masa yang diambil untuk makanan tiba di meja ialah dalam masa 25 hingga ke 35 minit.

Adakah penantian itu berbaloi? Untuk sesi makan semalam jawapannya lebih menjurus kepada tidak.

Maka itulah sesi makan-makan Puan Lucky dan Encik Beanie buat beberapa minggu lepas.

Jumpa lagi ya.

...

5 ulasan:

modd berkata...

walaupun saya boleh minum latte and flat white hari2....tapi itu tidak dapat menggantikan nasi kerabu+roti canai telur+ ayam KFC+ nasi goreng belacan...waaa....

Berg berkata...

dok baik nggoh g kedai dok ajok berg
nina maroh doh..berg dok tahu..

azrid berkata...

hai modd,
ye ah..sedakk ngat mkn ns kabbu ayam bako..rt cana kari asha + ns goreng belacan restoren nil...muaha ha haa

azrid berkata...

berg kang bz main komputer..sokmo tak mo ikut ibu

azrid berkata...

komen saya,
1. cappucino tu rasa macam kawa + susu cap teko + ais.
2.nasi kabbu tu..manis letteng..berg tulun perabis
3. lepas mkn kfc,,dok dang kuor mutoh jelanok dlm pastik kfc
4.smoothies mangga chilada adalah fake aka palsu..hampeh dot com sungguh